Ha Long Bay

28-30 August 2011

Sunday-Tuesday

We took a flight to Hanoi from Saigon on Sunday morning. The long travel in the past days made us very tired, so we tried to relax and take a rest. We checked out the night market and the Hoan Kiem Lake in the evening. The city was even more crowded than Saigon or Jakarta. Thousands of people everywhere, thousands of motorbikes on the streets and there was no calm place in the old district. It didn’t feel like a livable city for me.

After visiting so many cities we decided to change our plans. We booked a two days long trip to the world heritage of Vietnam: Ha Long Bay. Endless amount of seafood, of sea and of islands. A nearby typhoon at Taiwan caused fog, we couldn’t see too far and too sharp. But at the sunset everything became so mysterious; we didn’t regret the weather at all.


We visited a famous cave, though it wasn’t as beautiful as Aggtelek in Hungary. Later we went kayaking, and we were so lucky to see monkeys in the wild islands from the water. Next program: diving from the top of the boat. It didn’t look too high, but it was actually about 6 m. Awesome adrenalin rush! And we spent the night on the boat surrounded by water and islands, all that beautiful landscape.

What is France famous for? Cheese. And Canada? Maple syrup. We met a French Canadian family on the boat, where the father works in a cheese and maple syrup factory. Perfect stereotype, isn’t it?

->HU

2011. augusztus 28-30.

Vasárnap-kedd

Repülővel mentünk Saigonból Hanoiba. Az utóbbi napok sok utazása elvette az energiánkat, ezért pihenni próbáltunk. Aztán megnéztük az éjszakai piacot és a Hoan Kiem tavat estefelé. Ez a város sokkal zsúfoltabb volt, mint Saigon vagy Jakarta. Emberek ezrei mindenfelé, motorok ezrei pedig az utakon, és nem volt egyetlen egy nyugodt hely sem a történelmi városrészben. Nem tűnt egy élhető városnak.

Sok várost láttunk az utazás során, így most módosítottuk a tervünket. Befizettünk egy kétnapos útra, Vietnam világörökségére: Ha Long Bayre. Végtelen mennyiségű tengeri kaja, tenger és szigetek. Egy közeli tájfun Taiwannál még hatással volt erre a területre is, így eléggé ködös volt, nem lehetett sem túl messze, sem túl élesen látni. The a naplementénél minden olyan rejtélyessé vált; egyáltalán nem bántuk az időjárást.

Meglátogattunk egy híres barlangot, aminél mondjuk az aggteleki sokkal szebb. Utána kajakoztunk egy órát, és volt szerencsénk látni az egyik szigeten majmokat az erdőben. Ezt a hajó felső szintjéről való vízbe ugrálás követte. Fentről érdekes módon nem tűnt magasnak, pedig legalább 5-6 méter lehetett. A levegőben töltött idő kellemes adrenalint pumpált az ereimbe. Az éjszakát pedig a gyönyörű szigetekkel körbevett helyen, a vízen töltöttük.

Miről híres Franciaország? A sajtról. És Kanada? A juharszirupról. Megismerkedtünk a hajón egy francia kanadai családdal, ahol a férj egy sajtot és juharszirupot előállító gyárban dolgozik. Tökéletes sztereotípia, ugye?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s