Sapa

30 August, 3-4 September 2011

I arrived to Thái Nguyên on Tuesday night. The other IAESTE interns were very friendly with me; we ended up drinking a lot of bia hoi on the street. It’s homemade beer, very cheap and not strong. My roommate is German, the others were from Austria, Canada and Poland. Few weeks later two Americans, one more German, one Swiss and one Swedish joined to our group.

Kedd este érkeztem meg Thái Nguyênbe. A többi IAESTE gyakornok nagyon barátságos volt velem, így első este bia hoi-t ittunk az utcán. Ez házi sört jelent, nagyon olcsó és nem erős. A szobatársam német, a többiek Ausztriából, Kanadából és Lengyelországból jöttek. Pár héttel később bővült a banda két amerikaival, még egy némettel, egy svájcival és egy svéddel.

So, while drinking bia hoi, they told me they are going to Sapa on the weekend, and I liked the idea, so joined them. We took a night bus (sleeping bus) from Hanoi on Friday [route]. We had plenty space, because the bus wasn’t full, so we had a convenient trip with plenty sleep. At 7 in the morning we arrived to our  destination, close to the Chinese border. Sapa is a small town among the highest mountains of Vietnam, and mostly ethnic minorities live there. The weather was refreshing on 2000 m; we were surrounded by the highest mountains of Vietnam in the southernmost part of the Himalayas. In Thai Nguyen it was boiling hot the days before, the record was 38 °C feels like 52°C. Thus, 25°C in Sapa was more than perfect for us.

Szóval miközben ittuk a házi sort, a többiek elmondták, hogy a hétvégén Sapaba mennek. Mivel tetszett a további utazás ötlete, ezért csatlakoztam az ötlethez. Pénteken egy éjszakai, alvó buszra ültünk fel Hanoiban [útvonal]. Mivel nem volt tele a busz, kényelmesen tudtunk aludni. Reggel hétre érkeztünk meg a célállomásra, közel a kínai határhoz. Sapa egy picike város Vietnam legmagasabb hegyei közt, és etnikumok élnek ott. A klíma kellemes volt 2000 méteren; Vietnam legmagasabb hegyei vettek körül a Himalája legdélebbi nyúlványaiban. A megelőző napokban Thai Nguyenben pokoli forróság tombolt: 38°C, de a hőségérzet a magas páratartalom miatt 52°C volt. Így a 25°C Sapaban nagyon kellemes volt nekünk.

What did we see there? Smiling ethnic girls, who were dressed beautifully and unique in Vietnam. (Klemens, the Austrian guy said, that not even the dresses, but the whole place is very similar to Peru.) But they were dangerous. They were very friendly, but as we responded with friendliness, they followed us during the whole day, until we bought something from them. Sometimes they waited for us for 2 hours! “Buy from me! You promised you buy from me! Buy from me too!”  The friendly smile in the beginning become annoying, pushy behavior in the afternoon.

Mit láttunk? Mosolygó arcú lányokat, akik gyönyörűen és egyedien öltözködtek. (Klemens, a srác Ausztriából azt mondta, hogy nem csak az öltözék, de a környék is nagyon hasonlít Perura.) De ezek a lányok veszélyesek voltak. Nagyon barátságosan közelítettek, és mi ezt viszonoztuk, ezért egész nap követtek minket egészen addig, amíg nem vettünk valamit tőlük. Volt, hogy két órát vártak ránk! “Vegyél valamit tőlem! De megígérted reggel, hogy veszel valamit! Vegyél tőlem is!” A reggeli barátságos mosoly idegesítő, nyomulós viselkedéssé vált a délutánra.

And The North Face shops. Every third house sells these products. Very cheap, so we were suspicious. The products are probably not fake, but didn’t pass the quality tests, and ended up from the factories in Sapa. Conrad, my roommate,  and I bought 55l backpacks, with no discovered failure, only for 8 bucks. It still works pretty well.

The North Face boltok. Minden harmadik háznál ezt árulták. Nagyon olcsón, ezért gyanús volt. A termékek valószínűleg nem hamisítványok, egyszerűen csak nem mentek át a minőségi vizsgálatokon, ezért a gyárakból Sapaba kerültek. Conrad és én 55l-es hátizsákokat vettünk 8USD-ért, nem fedeztünk fel semmi hibát ezeken. És még azóta is jól használhatók.

What else? Amazing mountains in clouds, endless rice fields, peaceful nature. Everything is so pure and so tremendous there! And this is the only place in Vietnam where snow can be found. But only on every two or three years. Would you live the hard, but simple life of farmers there? Good climate, clean and green nature, tiny villages? The Vietnamese say about Sapa: It’s easy to go there, but difficult to come back.

Mi mást láttunk? Hihetetlenül gyönyörű hegyek a felhők között, végtelen, teraszos rizsföldeket, békés természetet. Minden olyan békés és hihetetlen ott! És ez az egyetlen hely Vietnamban, ahol havazni szokott, de csak minden második, vagy harmadik évben. Választanád a kemény, de egyszerű életét a parasztoknak Sapaban? Kellemes klíma, tiszta és zöld környezet, apró falvak. Idill. A vietnamiak ezt mondják Saparól: Könnyű odajutni, de nehéz elhagyni.

Advertisements

2 thoughts on “Sapa

    • Sapa felé nem tűnt ennyire kényelmesnek, de kevesen voltunk és a sofőr is normális volt, így szinte végigaludtam az utat. Hanoi felé viszont, ahogy a képen is látszik, tele volt a busz. A fekvőhely szélessége kb. megegyezett a vállszélességemmel, lábamnak nem volt elég hely, a sofőr pedig idiótán vezetett: dudált, fékezett, kanyargott állandóan. Ha a hátamon feküdtem, nem fért el a lábam, és összeértem a vietnami szomszédommal. Ha az oldalamon feküdtem, akkor a nagy dülöngélések miatt állandóan azt hittem, hogy le fogok esni… És túl meleg is volt. Sokkal rosszabb nem lehetett volna 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s