“Traditional” music

It is not easy to find good music in Vietnam. Most of the modern songs are boring and romantic pop songs, and nobody knows what does pop, rock, metal, hip hop or classical mean, because they listen to only one genre. This is here a well-known, so called traditional song, what I really like.

Nem könnyű jó zenét találni Vietnamban. A modern dalok többsége unalmas, romantikus pop zene, és az embereknek fogalmuk sincs a következő fogalmakról: pop, rock, metal, hiphop vagy klasszikus, mert mindenki csak egyfélét hallgat. Ez itt egy jól ismert, úgy nevezett tradicionális zene, amit igazán szeretek.
Why only so called traditional? Because the music industry was strongly affected by the communist party after the Vietnam War. So it is a wonderful song though, but it’s a little bit fake for me. Though, the structure is very interesting: the rhythm falls apart as the two singer are changing in the conversation. There is no real refrain, but the verses are reapated and the structure lets the song to be infinite. Believe me, I heard an infinite song on the sleeping bus back to Hanoi from Sapa. That’s not fun after 25 minutes.

Miért csak úgy nevezett tradicionális? Mert a zeneipart erősen befolyásolta a komcsi párt a háború után. Így bár gyönyörű dal, számomra mégis kicsit hamisnak tűnik. Viszont a felépítése nagyon érdekes: az ütem darabokra esik, ahogy váltogatják egymást a párbeszédben az énekesek. Nincs igazán refrén, de a versszakok ismétlődnek, és a struktúra lehetővé teszi a végtelenre való nyújtását a dallamnak. Hidd el, Sapaból hazafelé úton az alvó buszon hallottam egy ilyen végtelen számot. Huszonöt perc után már nem móka.

But this is a good song. Listen it again and enjoy!

De ez egy jó szám. Hallgasd meg újra és élvezd!

Advertisements

2 thoughts on ““Traditional” music

  1. Hát, húúú. Számomra idegen kultúra akármilyen elemének akár csak kismértékű ócsárlásáig véletlenül sem szeretnék süllyedni, de nagy elszántság kellett, hogy végig tudjam hallgatni :). Amiket írtál, azokat tényleg észrevettem benne, más kérdés, hogy amúgy nekem sztem nem jutott volna így eszembe, de legalábbis leírni tuti nem tudtam volna. Szokatlan az biztos. Ellenben a leányzónak gyönyörű arca és mosolya van!:)

    • Azt hiszem, hogy a romantikus vietpop könnyebben befogadható, mert inkább nyugati zenére hasonlít. Viszont mivel itt állandóan ezeket hallgatják, én rosszul vagyok már tőlük. Meg a Westlifetól. Meg a Britney Spears 90-es évek beli számaitól. Ezért halál itt karaoke bárba menni. Bár a fenti számot is szeretik énekelni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s