Gastronomy horror in Vietnam

Level 0: Pork lungs, chicken legs and head, pork stomach, fish head, any intestines / Sertés tüdő, csirke láb és fej, sertés gyomor, halfej, belsőségek

Eaten! (Some of them.) / Ettem már pár ilyet!

Vietnamese people eat everything here! Especially if it is young!

A vietnamiak mindend elfogyasztanak, legyen az növény, állat, belsőség, levél, virág… különösen, ha még friss, fiatal, üde!

Level 1: Snail / Csiga

Eaten! / Megettem!

Snail / Csiga

Go to a snail restaurant, order two plates of snails. You’ll have some spicy dip sauce, normal and spicy boiled snails, star fruit, other fruits and needles. Use the needle to pick the snail out of the house, dip it in the sauce and enjoy! Beware, this is not a dinner, only snack. And if you don’t finish at least one bottle of ricewine with friends, you can’t go to the next level.

Menj egy csiga étterembe és rendelj két tányérral. Kapsz mártást, normál és fűszeres, főtt csigát, csillag és egyéb gyümölcsöt, valamint tűt. A tűvel szedd ki a csigát a házából, tunkold bele a csípős mártásba, és hamm! Viszont ez nem vacsora, csak snack, nem tudsz elég csigát megenni ahhoz elég rövid idő alatt, hogy jóllakj. És ha nem iszol meg a barátaiddal legalább egy üveg rizspálinkát, akkor nem mehetsz a következő szintre.

Level 2: Pig ear salad / Sertés fül saláta

Eaten! / Megettem!

Pork ear salad on the left side, dog on the right / A saláta a baloldalon van, jobbra kutya

Crunchy cartilages. Yuck!

Ropogós porcok. Fúj!

Level 3: Pork blood pudding / Sertés vér pudding

EATEN! / MEGETTEM!

Yuck!

Fúj!

Level 4: Dog meat / Kutya

EATEN! / MEGETTEM!

Popular in Northern Vietnam, especially among students. Thai Nguyen is packed with thịt chó (dog meat) restaurants, I ate only home made, though. It’s tasty, little bit chewy, the smell reminds me the animal, and actually I like it. The other guy from the US, Jack, used to be vegan, when he came here. After a while he started to eat a few meat again, because Vietnamese eat meat for almost all meal. He decided not to try dog, though, he went to the market one day and bought a peace of sausage. After eating it, their local roommates told him that it was dog sausage. I got to try it too!

Népszerű Észak-Vietnamban, különösen diákok között. Thai Nguyen utcái tele vannak thịt chó (kutya hús) éttermekkel, de én csak otthon elkészítettet ettem eddig. Finom, picit rágós, kicsit az állatra emlékeztet a szaga, és igazából szeretem. Az egyik amcsi srác, Jack, vegán volt, amikor megérkezett, de most már eszik egy kis húst is, ugyanis szinte minden vietnami étkezésnek része a hús. Bár úgy döntött, hogy a kutyahúst nem fogja kipróbálni, mégis gyakran járt a piacra, és egyik nap kolbászt vett. Miután jóízűen elfogyasztotta, szobatársai közölték vele, hogy kutyakolbász volt. Én is ki akarom próbálni!

Level 5: Unborn baby duck / Meg nem született kacsa bébi

EATEN! / MEGETTEM!

Doesn't look like a duck. Yet. Yet. / Nem tűnik kacsának. Még. Már.

Duck fetus has the 2nd price on the top 10 list of most Disgusting Foods. The fertilized egg is boiled, then opened, some lemon grass, pepper and herbs added, and ready to eat. This is available only in Vietnam and in the Philippines, very popular. What we can have here in the market, doesn’t have the shape of a duck. Otherwise I’m not sure that I could eat it. In a restaurant I’ve seen it yesterday, which looked like the one on the picture of the top 10 list. Tastes like half egg – half meat. Fresh, young, full of protein and minerals! Good for your health!

A kacsa embrió a második helyet foglalja el a leggusztustalanabb ételek 10-es listáján. A megtermékenyített tojás meg van főzve, majd feltörik, citromfűvel, borssal és füvekkel van megpakolva és lehet enni. Ez a különlegesség csak Vietnamban és a Fülöpszigeteken kapható. A listán található képpel ellentétben, amit itt a piacon kapunk, annak még egyáltalán nincs kacsa formája. Amúgy nem biztos, hogy meg tudnám enni. Az íze félig tojásra, félig húsra emlékeztet. Jó tesz az egészségednek!

Level 6: Beating snake heart, snake blood and snake bile / Dobogó kígyó szív, kígyó vér és kígyó epe

EATEN! / MEGETTEM!

Snake juice / Kígyó juice

This is the most exciting, because you can choose the snake for yourself and you can see how is it killed, how the heart is picked out, where the blood and the green bile is coming from. All my friends were pretty excited on the day when we tried it. No. 1 on the top 10 Disgusting Foods list!

Ez a legizgalmasabb, mert kiválaszthatod a saját kígyódat, majd megnézheted, ahogy megölik, kiveszik a szívét, kicsorgatják a vérét és az epéjét. A barátaimmal elég izgatottak voltunk azon a napon, amikor kígyó étterembe készültünk. Első helyezett a 10 leggusztustalanabb étel listáján!

The still beating heart is drank from a shot glass, filled with rice wine. The heart touches the tongue only for one moment, chewing is not needed, has a sweet aftertaste. It is followed by the mixture of blood and rice wine. Terrible blood aftertaste and aftersmell. The last drink is the green bile: the color is like poison’s, little bit bitter, and definitely better than blood. Good for the libido!

It beats only for you / Csak érted dobog

A még dobogó szív kupicába kerül, majd felöntik rizspálinkával. Ahogy ledöntöm, a szív csupán egy pillanatra éri a nyelvemet, nincs szükség rágásra és édeskés utóízt hagy maga után. A következő a rizspálinkával kevert kígyó vér. Borzasztó utóíze és utószaga van a vérnek. Az utolsó ital az epe: méregzöld, kissé kesernyés, de határozottan jobb az íze, mint a vérnek. Jó a libidónak!

Than the different parts of the snake are coming: in porridge, soup, fried meat, fried skin, and in many other ways. If you haven’t done it yet, you are not a real man!

Aztán a kígyó többi része kerül elkészítésre: kásában, levesben, hús sütve, bőr sütve, és még megannyi módon elkészítve. Ha ilyet nem ettél még, nem vagy igazi férfi!

Level 7: Cat? Insects? / Macska? Rovarok?

Cat is rarely eaten here, but possible to find somewhere. Insects are more popular in Laos. And who knows, where’s the end of the list…

A macskát kevesebben eszik, de állítólag megtalálható pár helyen és finomabb, mint a kutya. A rovarok pedig inkább Laoszban divatosabbak. És ki tudja, hol van a lista vége…

Advertisements

5 thoughts on “Gastronomy horror in Vietnam

    • Bal oldalt egy gyümölcsként fogyasztott, amúgy eléggé ízetlen (ezért olcsó) gyökérféleség van. A jobboldali úgy néz ki, mint a szeletelt olajbogyó, de az is egyfajta gyümölcs. Még nem nagyon jöttem rá, hogy mi, általában egy tányéron van a szeletelt csillaggyümölccsel. Vagy a rizspálinkás pohárra gondoltál? 🙂

      • Hasonlóra gondoltam én is, olyan, mint a retek. A másik érdekesebb, inkább gyümölcsre hasonlít. A pohár fel se tűnt, talán mert üres? 😉

  1. Hú bakker. Vannak benne meredek dolgok. Valamiért a csigától nem paráznék, a fül szerintem lemenne, a porcok miatt nálam sem kifejezetten őszinte mosollyal. Viszont a így kép alapján nálam a majdnem kacsa lenne a námbörván, a kígyó alkatrész pedig szorosan követné. Aztán így mondjuk itthonról hogy a viharba legyek férfi? Balatoni sikló ér?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s