The great adventure through Vietnam starts

Only two days have left until Conrad and me start the tour to the south. (Thai Nguyen – Ho Chi Minh City) This is gonna be a great adventure for us and for the motorbikes. Crazy traffic, steep mountains, heavy rainfall, breakdowns, getting lost… From 26 November 2011 until 18 December we are going to be on the road. Three weeks of constant challenges. So, here’s the estimated route.

Már csak két nap van hátra és Conraddal indulunk délre. Hatalmas kihívás lesz nekünk is és a motoroknak is. Őrült forgalom, meredek hegyek, esőzés, lerobbanás, eltévedés… 2011 november 26-tól december 18-ig tart a túra Ho Chi Minh városig. Három hét folyamatos kihívás. Ez itt az elképzelt útvonalunk.

When I wrote first time about the bikes, I put only one, not so good quality picture in the post. So check out the next pics, this is my machine, what will bring me through the whole country.

Amikor először írtam a motorokról, csak egy, elég gyenge képet töltöttem fel. Szóval nézegessétek a következőket, ez a gép fog engem elkísérni a 2500 km-en, keresztül az egész országon.

Why in the winter? Because this is the dry season, and the winter is still not too cold, only in the mountains will we feel real cold. But the dry season is also rainy, so we are prepared with rain suit.

Miért télen utazunk? Mert az itt a száraz időszak, és nem is túl hideg, csak a hegyekben fogunk egy kicsit vacogni. Amúgy a száraz évszak is esős, de felkészültünk már megfelelő ruházattal.

And about driving in Vietnam: there’s plenty information on the internet about it. Although foreigners are not allowed to own motorbike, we bought two Honda Wins (100, 110 ccm) with Vietnamese ownership. Driving licence is needed but we don’t have. No insurance on the bikes. What about the police? It’s unlikely to stop foreigners, because policemen doesn’t speak English, but if it happens, a small bribe (300-800 thousand dong) will solve the problem. And one liter of gasoline is less, than 1US$.

A Vietnamban való vezetésről: elég sok infót lehet összekaparni a netről. Bár külföldiek nem birtokolhatnak motort, mi vettünk két Honda Wint (100, 110 ccm) vietnami tulaj papírjával. Jogsi kéne, de nekünk nincs. Nincs biztosítás sem a motorokon. Mi van a rendőrökkel? Nem nagyon állítják meg a külföldieket, mert nem tudnak angolul kommunikálni, azonban ha mégis megtörténik, akkor egy kisebb összeggel (300-800 ezer dong) megoldható a probléma. Egy liter üzemanyag pedig 200 Ft.

I created a schedule for the trip with some extra days for safety, you can take a look of it here.

Összeállítottam túrára egy tervet, amit itt lehet megtekinteni.

The famous Top Gear team had a similar tour across Vietnam, these funny guys made it in seven days, but they didn’t see anything, and took the faster, but boring AH1 road, instead of taking the Ho Chi Minh Highway, how we’ll do. Here’s the video, click on the right side on the numbers to see the next part!

A híres műsor, a Top Gear is forgatott egy hasonló túráról Vietnamban, és ezek a vicces srácok hét nap alatt tették meg az utat, de nem láttak semmit, csak a leggyorsabb, de halál unalmas AH1 utat követték a Ho Chi Minh út helyett, ahogy mi fogjuk tenni. Itt az adás, a jobb oldalon a számokra kattintva lehet a következő részletet betölteni.

From Saturday I can only hope, that I’ll have time to post some pics and stories here. See you soon!

Szombattól csak reménykedek, hogy néha lesz időm pár képet és sztorit közzétenni itt. Viszlát!

Advertisements

One thought on “The great adventure through Vietnam starts

  1. Akkor széles utat, gumifákat ( ne legyen rá szükség), az olcsó(bb) benzin pedig akkor már megvan. Ja és hazajövetelnél a kígyópálesz ne feledd a 60 liter benzint, azzal el lesz a Suzi egy darabig:). Jó utat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s