Day 1: Thai Nguyen – Cuc Phuong National Park

215km

Map

The road from Thai Nguyen towards Hanoi is terrible, but we knew it before. Busy traffic, many bus, big trucks, bad road. But it was unavoidable. The next part was the surprise: Hanoi. Traffic jam, chaos, ugly, grey buildings. This quarter of the city is really ugly. When we got green at the traffic light, the perpendicular flow of motorbike didn’t stop, so we had to drive into. Craziness.

Motorbike lane over the Red River / Motoros sáv a Vörös folyó felett

Az út Thai Nguyenből Hanoi felé borzasztó volt, de erre számítottunk. Nagy forgalom sok teherautóval, buszokkal, rossz minőségű út. De ez elkerülhetetlen volt. Viszont a következő rész meglepett minket: Hanoi. Dugó, káosz, ronda, szürke épületek. A város ezen negyede igazán ronda. Amikor zöldet kaptunk, más irányból a forgalom nem áll le, ezért közéjük kellett hajtanunk. Őrület.

This was the time of the first problem with my bike. The kickstand bended to one side, so it didn’t hold my bike in balance. We got some help, and the other side of the kickstand got bended too. So it didn’t hold my bike at all. The locals are helpful, but sometimes they make things only worse.

Driving on the pavement, there is no space on the road / Közlekedés a járdán, mert azúton nincs hely

Goat embryo wine? / Kecske embrió pálinka?

Ekkor volt az első problémám a motorral. A sztender elhajlott az egyik irányba, így nem tartotta meg egyensúlyban a motort a csomagokkal. Kaptam némi segítséget a helyiektől, aminek az eredménye az lett, hogy a sztender másik lábát is elhajlították, így már semmit sem tartott. A helyiek segítőkészek, de gyakran csak rontanak a helyzeten.

After Hanoi the road was boring for a while, and had so big potholes, that even big trucks were drifting in them! Finally we got to the Ho Chi Minh Highway, which was perfect quality, with almost no traffic, and the landscape was fascinating. Huge limestone mountains on one side, similar what you can see in Ha Long Bay. First we missed our intersection to the national park, which is a very small road. And when we found it, we weren’t happy, as it was barely a road. Only mud, pothole-valleys and pothole-mountains, huge trucks; a real off-road experience for 20 km. And this was the road through villages!

Amazing limestone mountains / Gyönyörű hegyek mészkőből

Hanoi után unalmas utunk volt egy ideig. Akkora kátyúk voltak az úton, hogy még a dömperek is félrecsúsztak bennük! Aztán a Ho Chi Minh Highwayen folytattuk az utunkat, ami elsőre nagyon meglepett kiváló minőségével, alacsony forgalmával és a gyönyörű tájjal. Az egyik oldalon hatalmas mészkő hegyeket bámulhattunk, amik a Ha Long öbölbeli hegyekre hasonlítanak. Elsőre nem találtuk meg a helyes leágazást a nemzeti park felé, mert ez egy nagyon pici út volt. Amikor felleltük, nem igazán leltük örömünket benne, mert ezt alig lehetett útnak nevezni. Föld, sár, hegyek-völgyek, hatalmas pocsolyák, és mindez vagy 20 km-en, falukon keresztül. Igazi off-road élmény.

Good to know: guest house is called “Nhà Nghỉ”, this is the cheapest for a room.

Jó tudni: a vendégház vietnamiul: “Nhà Nghỉ”. Ez a legolcsóbb szállást is jelenti.

Advertisements

4 thoughts on “Day 1: Thai Nguyen – Cuc Phuong National Park

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s