Day 6: Ingenuity and horror

Phong Nha National Park – Vinh Linh District

210 km (1004 km)

Map

Our original plan was to take the western HCM Highway, which goes through the National Park. This road is famous of the amazing landscape, of the many slopes, of no traffic and of the abandonment. As there is almost nobody on the road, there’s no village, no guest house, no gas station, no repairman… If you take this road, you need reliable bike, some extra fuel, tools and extra food just in case you have to stay on the road for a few days.

Az volt a tervünk, hogy a nyugati HCM utat követjük, ami keresztül vezet a Nemzeti Parkon. Ez az út híres a csodálatos tájról, amin keresztül halad, a szerpentinekről, arról, hogy nincs forgalom, teljesen elhagyatott út. Szinte senki sincs az úton, nincsenek falvak, vendégházak, benzinkutak, szerelők… ha erre az útra tévedsz, megbízható motorra, némi tartalék üzemanyagra, szerszámokra és tartalék ételre lesz szükséged arra az esetre, ha az úton maradnál egy pár napig.

Students in áo dài. Girls wants white skin here, so they cover almost as much as a Muslim. / Diákok áo dài-ban. A lányok fehér bőrt szeretnének, ezért majdnem annyira védik testüket, mint a muzulmánok.

We tried to enter through Phong Nha village, but suddenly we faced a guard and a barrier. We turned back and tried the other road from the north. Same problem. We were disappointed, but there was only one choice left: the boring eastern HCMH. The only way to cross the barrier is the bribe, but we didn’t try it.

Megpróbáltuk erre az útra jutni a Phong Nha-n keresztül, de hirtelen sorompó és őr állta utunkat. Visszafordultunk, és az északi úton is megpróbáltunk bejutni. Ugyanazzal a problémával találkoztunk. Csalódottak voltunk, hogy az unalmas nyugati utat kellett választanunk. Az egyetlen módja a bejutásnak a lefizetés lett volna, de ezzel nem próbálkoztunk.

This road was pretty boring. Nothing to see, but at least we did it fast. Except one part, were the police hailed us. They asked us for driving license, but I struggled not to understand them, and only gave the ownership card. They were not going to take the bikes of foreigners in the middle of nowhere. They said we did speeding, so we have to pay a fine of 400.000 VND (about 20 USD) per person. We paid the bribe, as it was obviously, and left happily.

Az út tényleg ujalmas volt. Semmi látnivaló, de legalább gyorsan tudtunk haladni. Leszámítva egy részt, ahol rendőrök intettek le. Jogosítványt kértek, de erőlködtem nem megérteni őket, és az egyetlen okmányt, a tulajdonosi papírt adtam át. De nem akarták lefoglalni két külföldi motorját a senki földjén. Azt mondták, hogy gyorshajtás miatt kell megbüntetniük bennünket, méghozzá 400.000 VND-t (kb.4500 Ft) kell fizetnünk fejenként. Kifizettük a kenőpénzt, hisz egyértelműen az volt, és boldogan továbbkarikáztunk.

At the end of HCMH we took a dirt road to have some fun and to avoid the road AH1. AH1 is a bad choice, as it is similar to the national road between Hanoi and Thai Nguyen. (For more info read Day 1.) We ended up at the Vinh Moc Tunnels. This system was built during the American war, and was not discovered by the US army at all. The tunnels are 10-20 meters below the surface. The intersection was so small that westerners couldn’t even enter. Now it is widened for tourism, but sometimes still very small. And in these dark holes families were living for years, children were born here. Dreadful. Creepy.

A HCM út végén azért, hogy egy kicsit feldobódjunk, földutat választottunk az AH1 helyett. Az AH1-es útvonal pocsék választás, csupán annyira élvezetes, mint az út Hanoi és Thai Nguyen között. (Részletekért olvasd az első napot.) A Vinh Moc alagutaknál kötöttünk ki. Ez a földalatti rendszer az amerikai háború alatt lett kiépítve, és az amerikaiak fel sem fedezték a háború végéig. Az alagutak 10-20 méterrel a felszín alatt vannak. A keresztmetszet pedig olyan szűk volt, hogy nyugatiak át sem fértek rajta. Amikor megnyitották a turisták számára, szélesítették az járatokat, de még így is kicsik voltak. És ilyen sötét lyukakban éltek családok évekig, itt adtak életet gyermekeiknek. Félelmetes. Hátborzongató.

American bomb collection / Amerikai bomba gyűjtemény

Weekdays in the tunnels / Hétköznapok az alagútban

Narrow indeed / Tényleg szűk

Family "apartment" / Családi "lakás"

Bargain is good (Hala fruit) / Alkudozni jó (Hala gyümölcs)

But soon I exchanged the goods / De hamar elcseréltem az árut

If you don't want to look like a monkey, first you cut the banana in two halves. This is Vietnam. / Ha nem akarsz majomnak látszani, először vágd félbe a banánt. Ez Vietnam.

The fisherman's sunset / A halász naplementéje

Yes, this is a boat. And it works. / Igen, ez egy csónak. És működik.

Market in An Đức / Piac An Đức-ben

Advertisements

9 thoughts on “Day 6: Ingenuity and horror

  • Szia!
   A körülbelüli útvonalat mindig a bejegyzés elején hagyom. Ha ott a “Maps”-re kattintasz, mindig láthatod az útvonalat. De azt mondjuk nem jelölgetem be részletesen, hogy merre tekeregtünk, amikor nem találtunk mondjuk éttermet, vagy amikor elmentünk teázni, kávézni. Ehhez a bejegyzéshez ez a link:
   http://g.co/maps/7hcf5
   Na igen, a gyümölcs. Nekem is furcsa volt, ezért kezdtem el alkudozni rá. Aztán 110 Ft-ért el is kelt, és akkor kérdeztem rá, hogy mégis hogy lehet ezt fogyasztani, de kiderült, hogy vagy sehogy, vagy valahogy meg kell főzni, de azt már senki sem tudta, hogy hogyan. Kabalaként azért magunkkal utaztattuk még egy ideig 🙂

   • ok, nem vettem észre, sry.
    Akkor a köv kérdés már nem releváns, hogy a tengernél, vagy valami tónál jártatok, ahol a piac is volt.. 🙂
    Jah, közben én is rákerestem, de eddig jutottam (talán az első: http://www.ottsworld.com/blogs/fruity-vietnam/)
    Mindenesetre viccesen néz ki, mintha egy zöld agy lenne :))

 1. Nem, ez sajnos nem talált. Az első az sokkal kisebb és puha héja van, tele van fekete magokkal és iszonyatosan édes. És a lényeg, hogy ehető 🙂 Még itt is szokott lenni a közeli piacon, de amiről a blogban van kép, azt sehol máshol nem láttam, csak a Vinh Moc csatornáknál.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s