Day 11: Future traveller

Ba Na National Park

120 km (1439 km)

Map / Térkép

We found a gate to a parallel universe, and it’s called Ba Na National Park. With the longest cable car system in the world (5 km) we arrived to the top of the hill (1400 m), where Vietnam was modern, systematized, not chaotic at all, clean, cool, etc.

Felfedeztünk egy kaput egy párhuzamos univerzumba; úgy hívják Ba Na Nemzeti Park. A világ leghosszabb libegőjével (5 km) egy hegy tetején értünk újra földet (1400 m), méghozzá egy olyan Vietnamban, ami modern, rendezett, egyáltalán nem kaotikus, tiszta, hűvös, stb… 

Close to the dimension gate / Közel a dimenziókapuhoz

Suspiciously beautiful / Gyanúsan szép

The purpose of our travel was the usual: find some nice slopes in the mountains and mix the fresh air with the exhaust gases of our bikes. Thus, we were flabbergasted, when we saw a huge castle (Disney style) at the station of the cable car. And this is not everything. In the belly of the castle there was an amusement park under construction! It was already open, but not advertised yet, as it will be finished in March 2012. Some games were free, the others were cheap, so we spent some hours there; it was fun! We even saw a Japanese 4D movie where sharks and octopuses were eating our heads!

Az indíttatásunk nem volt olyan különleges: újra szép hegyek között akartunk levegőt szennyezni kipufogó gázzal, meg dülöngélni a szerpentineken. Ezért elég meglepő volt megpillantani egy óriási kastélyt a hegy tetején (Disney stílusban). És ez még nem minden. A kastély gyomrában egy épülő vidámparkot is találtunk! Megnyílt már a látogatók felé, de még nem reklámozzák, mert csak 2012 márciusa környékén lesz teljesen kész. Néhány játék ingyenes volt, a többi meg olcsó, így jót mókáztunk! Még egy 4D-s japán filmet is megnéztünk, ahol cápák és polipok harapdálták le a fejünket!

The Gate / A Kapu

Me in a parallel dimension / Ilyen vagyok egy párhuzamos univerzumban

Then we had lunch on the terrace of a high-class restaurant. As it was foggy, most of the time we didn’t see anything but white clouds and the castle, but sometimes little magical windows opened in the white mass and the other mountains, or the city of Da Nang, or even the beach become visible with the Hải Vân pass (the natural border between the north and south). It was definitely a different dimension, and it was unbelievable. The only thing which pulled me back to the Vietnamese world was the view of fifty red faced, drunken policeman in the building.

Miután meguntuk a játéktermet, felkerestük a környék egyetlen éttermét, ami szintén nagyon igényes volt. Mivel ködös volt, jórészt semmit sem láttunk a legközelebbi hegycsúcson és a kastélyon kívül, de néha mágikus ablakok tárultak fel a felhőkön, amiken keresztül a többi hegyet, vagy Da Nang városát, és még a Hải Vân hegységet is láthattuk (ez a természetes határ észak és dél között). Ez kétségeket kizáróan egy másik dimenzió volt, teljesen hihetetlennek tűnt. Az egyetlen dolog, ami visszarepített a vietnami valóságba, az az ötven piros fejű, részeg rendőr látványa volt az épületben. 

Conrad's alter ego / Conrad alteregója

Whipped cream window opened / Tejszínhab ablak nyílt

Da Nang

This can't be Vietnam / Ez nem lehet Vietnam

To avoid the afternoon rain we ran back to Hoi An and tried one local specialty: Cao lầu. It was not so bad, but comparing to the Hoi An Special Noodles, called Mỳ Quảng, it’s forgettable. In this area you can find more Mỳ Quảng restaurant than Phở, and to be honest, it’s uneasy to decide which is better. You gotta try it!

Hogy megússzuk a délutáni esőt, visszatekertünk Hoi Anba és helyi különlegességeket csemegéztünk. Az egyiket Cao lầu-nak hívják, ami nem rossz, de ha a Hoi An Special Noodles, azaz a hoi-ani különleges tészta leves (Mỳ Quảng) az ellenfele, akkor egyértelműen veszít. Ezen a vidéken amúgy több Mỳ Quảng étterem van, mint Phở, és nehéz is eldönteni, hogy melyik a jobb. Ki kell őket próbálni!

Dimension traveler found the way back / A dimenzió utazó visszatalált

Looks better in distance / Jól áll neki a távolság

Advise: every time you eat out, check the bill! Somehow we always found some mistakes on them, and it’s a pathetic way to steal the money of tourists.

Jó tanács: minden alkalommal, amikor étteremben, büfében eszel, ellenőrizd a végén a számlát! Mi valahogy mindig találtunk valami hibát rajta, és ez egy nagyon szánalomra méltó módja a turisták lehúzásának.

Advertisements

One thought on “Day 11: Future traveller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s