Day 25: The last day

Ho Chi Minh City

(2479 km)+(270 km)

Tuesday 20th December 2011. Our last day, our last but one morning in HCMC. We craved for some new food and we found it in a bakery in the backpacker’s area. Purple and green cakes made of…. guess what…. rice! Surprise!

2011. december 20, kedd. Az utolsó napunk, az utolsó előtti reggelünk HCMC-ben. Valami új, valami frissítő élmény kellett reggelre, így jutottunk el egy pékséghez a turista negyedben. Lila és zöld sütemények, és vajon miből készültek? Rizsből! Micsoda meglepetés!

Cool

We took a seat on the pavement at a tea-stand and ordered coffee, tea, and fresh coconut as side dishes to our delicious sweets, and the old lady (~70) served us soon. She brings a lot of package to the street every morning, and she sells food, drinks, fruits, and sometimes she falls asleep on the chair. She is so relaxed and delighted! Even at this age she makes some money for living and probably for her grandchildren. Next morning before our flights we were glad to visit her again.

Az utcán foglaltunk helyet egy-egy műanyag széken, majd rendeltünk kávét, teát és friss kókuszdiót körítésként az ínycsiklandó édességeinkhez, és az idős néni (~70) hamarosan kiszolgált minket. Ő minden reggel nagy csomagot cipel az utcára, szétpakol és ételeket, italokat, gyümölcsöt árul, néha pedig elszenderül az árnyékban. Annyira nyugodt és mosolygós! Még ebben a korban is keres egy kis pénzt magának és valószínűleg az unokáinak. Következő reggel, mielőtt kimentünk a reptérre, örömünkre szolgált újra meglátogatni őt.

There is a surprisingly different world right next to the backpackers, but hidden from their eyes. In the alleys the balconies on opposite sides almost touch each other. You can barely fit in with a motorbike. Dozens of homes are open, and you can see people cooking at the entrance, having lunch inside, watching TV or taking nap. No foreigners, but us. Not a nice location for a home though, but so different from the touristy streets, which are only couple meters far!

Egy különböző világ rejtőzik közvetlenül a turisták mellett, de nehezen felfedezhető módon. A sikátorokban az egymással szemben levő erkélyek majdnem összeérnek. Alig lehet ide motorral beférni. Tucatnyi otthon nyílik ide, és emberek főznek a bejáratnál és látni, ahogy benn tévéznek, pihennek, ebédelnek. Itt nincsenek külföldiek, csak mi. Nem egy csábító hely itt élni, de olyan más, mint a csupán néhány méterre levő utcák!

Alley / Sikátor

We had a relaxed day, we only checked out a Hindu temple with creepy statues and a Buddha-like painting. (If you know why there is a Buddha in a Hindu temple, tell me!) Conrad went to the War Remnants Museum, but I didn’t go with him, as that place was pretty shocking for me for first time, and no need for a second time. Slowly the light faded in, and the night covered the sky with its dark garment. The city’s charm turned into a city with illegal services and with debatable advantages.

Meglehetősen laza napunk volt amúgy. Csak egy hindu templomot néztünk meg pár fura szoborral és egy Buddhára emlékeztető festménnyel. (Ha tudod, hogy miért van Buddha egy hindu templomban, oszd meg velem!) Conrad még meglátogatta a War Remnants Museum-ot, de oda én már nem mentem vele. Elsőre is elég sokkoló élmény volt, nem vágytam rá újra. Majd lassan besötétedett, az éj sötét leple fedte be a várost. A város bája megváltozott, helyette illegális szolgáltatások vették át a szerepet a turisták utcáin, ami vitatható előnyökkel járt.

Hindu

Still from the Hindu temple / Ez is a hindu templomból

A motorbike started chasing us on the street. There were two persons on it: the lady behind seemed like a doll: quiet, tons of makeup (white skin, red lips, dark hair,) friendly smile on the face, and obvious ignorance inside. A perfect ad for hookers. The other lady was an old prostitute, kind of a ‘godmother’. She was the speaker. She tried to convince us to check out her girls for some pleasurable moment. No thanks!

Egy motoros eredt utánunk az utcán. Két nő volt rajta: a hátsó úgy nézett ki, mint egy baba: nem beszélt, erősen sminkelt volt (fehér bőr, vörös ajkak, sötét haj), barátságos mosoly ült az arcán és egyértelmű sötétség ült belül. Tökéletes prosti reklám. A másik nő egy kivénhedt kurva volt, olyan „keresztanya” típusú. Ő volt a szócső. Megpróbált meggyőzni minket, hogy nézzük meg a többi lányát is és töltsünk el néhány örömórát nála. Nem, köszi!

Quite many people on the streets seemed like book seller, but they sold only drugs. They didn’t even mention the carried books anymore. And all the bars were full of skinny, good-looking, similar-dressed girls. Yes, hookers! Haha, everywhere! But I do not make a judgment. For some this is hell, for others this is heaven.

Elég sok ember könyvárusnak tűnt az utcákon, de valójában drogot árultak. Még csak nem is nagyon említették azt, hogy könyv is van náluk, pedig azt cipelték. A bárok pedig tele voltak szép, vékony, hasonlóan öltözött lányokkal. Igen, kurvák! Mindenhol! Nem ítélkezem. Valakinek ez a pokol, másoknak ez a mennyország.

Some local youngsters had decided to practice English with foreigners, so they came to the backpackers to drink some cheap beer. Smart! They were sympathetic, but they had no idea about the drugs and prostitutes on the streets. How? Are they blind? Or are those offers only for westerners? I don’t get it.

Pár fiatal vietnami úgy döntött, hogy külföldiekkel akar angolozni, ezért eljöttek a turista negyedbe pár olcsó sörre. Okos! Szimpatikusak voltak, de érdekes módon fogalmuk sem volt az utcán levő drogról, a prostikról. Hogyan? Vakok? Vagy ezek az élvezetek csak a külföldieknek szólnak?

Ho Chi Minh City

After several beers and some good talk, at 11pm we decided to take our last chance to try Vietnamese massage. But not by a non-qualified prostitute. Soon we crashed into a hotel and for 180000 VND we got all of these:

  • Steam bath (no limit)
  • Jacuzzi (no limit)
  • Sauna (no limit)
  • 60 min full body massage
  • 30 min foot massage (or food message, like in Sa Pa?)

It was a good deal! And a good idea for the last night, a real pleasure. This is the last entry about this trip. It was literally the most amazing adventure I’ve ever done! Next day we took two different flights back to the North, and one day later Conrad went back to Germany. The end! 😀

Pár sör melletti beszélgetés után, úgy éjjel tizenegy felé úgy döntöttünk, utolsó lehetőségünkként kipróbáljuk a vietnami masszázst. De nem egy hozzá nem értő prostival. Így hamarosan egy hotelben kötöttünk ki és 180000VND-ért ezeket kaptuk:

  • Gőzfürdő (korlátlan használat),
  • Jakuzzi (korlátlan használat),
  • Szauna (korlátlan, így szokás szerint másfél órát töltöttem el itt. Nem volt túl forró, a víz sem volt túl hideg… hiába, ez is a származási helyén a legjobb.),
  • 60 perc teljes test masszázs,
  • 30 perc talpmasszázs.

Jó ajánlat volt! Jó ötlet volt utolsó estére, igazán élveztük. Legalább annyira, mint amennyire örülök annak, hogy követted a történetemet. Ez a legutolsó bejegyzés a túráról. Kétségek nélkül mondhatom, hogy ez az eddigi legkülönlegesebb, legizgalmasabb kalandom volt. Másnap pedig két különböző járattal visszarepültünk északra, Conrad pedig egy nappal később hazarepült Németországba. Ennyi! 😀

Some statistics / Egy kis statisztika:

Total issues of the bikes / Összes probléma a motorokkal: 12

Total cost of repairs / Javítások teljes költségei: 1 400 000 VND (14500 HUF, 67USD)

Total cost of fuel / Teljes üzemanyagköltség: 2 270 000 VND (24000HUF, 110USD)

Total kilometers by bike / Összes motorral megtett táv:~ 2479 km

Total kilometers / Összes megtett kilométer: ~2749 km

Average kilometer per day / Átlagos napi kilométer: ~110 km

Final route (approximate) / A teljes útvonal (nagyjából)

Advertisements

1 thought on “Day 25: The last day

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s